Umro Jovica Petković : Neka ti je večna slava, majstore! (VIDEO)

Nakon duge i teške bolesti, u Beču je nedavno preminuo poznati harmonikaš, kompozitor i aranžer, Jovica Petković (1927-2015), koji i danas, za poznavaoce narodne muzike na ovim prostorima, slovi za jednog od najboljih harmonikaša.

Jovica petkovic2
Počeo je da svira harmoniku sa 7 godina, a karijeru je započeo kao kafanski muzičar u rodnom Smederevu. Krajem šezdesetih upoznaje Zaima Imamovića koji je kasnije postao njegov mentor.

Više od trideset godina vodio je orkestar RTV Sarajevo i pratio velikane narodne muzike kao što su Safet Isović, Beba Selimović, Nada Mamula… Svirao je isključivo “dugmetaru” majstorski, lepo i osećajno. Važio je za harmonikaša sa nedostižnom tehnikom.

Autor je brojnih pesama među kojima su najpoznatije “Smederevo grade od starina”, “Smederevska jesen dođe”, kolo “Carinčanka”…


Tokom ratnih sukoba, devedesetih godina, odlazi u Beč gde je imao svoju školu i radio na Politehničkoj akademiji. Posle 2007. godine, kada je doživeo moždani udar, živeo je u Beču, u staračkom domu.
Grad Smederevo je i za života Jovice Petkovića želeo da se na dostojan način oduži čoveku koji je pronosio ime rodnog Smedereva. Organizovani su koncerti u Tvrđavi pod nazivom “Smederevo grade od starina” upravo njemu u čast. Grad Smederevo je Jovici Petkoviću 2009. godine dodelio najviše priznanje “Svetosavsku povelju”.