Danas je Vaskrs: Hristos Vaskrse svim pravoslavnim vernicima! (FOTO)

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.

 

Vernici i sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve danas slave Usrks, čije je obeležavanje počelo ponoćnom liturgijom i nastaviće se svečanim jutarnjim liturgijama u crkvama širom zemlje.

Ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save na Vračaru, kojoj prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, savetnik predsednika Oliver Antić, kao i veliki broj vernika, služi patrijarh Irinej.

Tan2013-5-5_10195236_11-620x350

 

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Prethodno je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekan Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, koji je u Beograd donela državno-crkvena delegacija.

Oganj je zatim, uz svečanu pratnju, prenet do Hrama Svetog Save, gde je uz postrojenu gardu Vojske Srbije, predat patrijarhu Irineju koji ga je sa sveštenstvom podelio vernicima.

Obeležavanje Vaskrsa počelo je ponoćnom liturgijom nastavljeno svečanim jutarnjim liturgijama u crkvama širom Srbije. Vaskršnju ponoćnu liturgiju održaće se tradicionalno u Hramu Svetog Save.

GRADJANI ISPRED HRAMA SVETOG SAVE

 

 Vaskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju

sa odstupanjem od 35 dana.

Prva molitva se služi se pred zatvorenim vratima hramova koji se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskrs (1)

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

– Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame – navodi se u Uskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vernike da se pomole da se “mir vrati svuda odakle je proteran”, na prvom mestu u naša srca i u naše domove.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

vaskrs

Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!

 

Izvor Tanjug