Biography

Nina Badrić rođena je 4. jula 1972 godine u Zagrebu.

Pohađala je osnovnu školu „Otokar Keršovani“, koja kasnije 1995. menja ime u Dr Ivan Merz. Muzikom se počinje baviti već kao devetogodišnja devojčica, pevajući u dečjem horu Zvjezdice. Sa Zvjezdicama je proputovala gotovo čitavi svet, snimila nekoliko albuma i stekla veliko muzičko iskustvo u horskom i gospel pevanju. Nina nije prva kojoj su Zvjezdice pomogle u daljoj karijeri, pa tako nakon sedam godina provedenih u horu, Nina odlazi u studio gdje peva prateće vokale izvođačima kao što su Parni valjak, Prljavo kazalište i drugi.
Početak uspeha

Jedan od najzaslužnijih ljudi za njenu muzičku karijeru je pokojni Dino Dvornik, koji joj je prema njenim rečima jako puno pomogao. Dok je pevušila uz radio u jednom butiku u kojem je radila, na vratima se pojavio Dino Dvornik, koji je tada bio velika hrvatska zvezda. Dino je tada ugasio radio i rekao joj da sad otpeva to isto bez pratnje. Bio je vrlo impresioniran onim što je čuo i sutradan je odmah sa Ninom obišao nekoliko diskografskih kuća po Zagrebu.

Kasnije je imala svoj prvi veći nastup na Croviziji, gde je pobedila sa pesmom „Ostavljam te“, u saradnji sa Rajkom Dujmićem, Jesenkom Hourom i svojim prvim menadžerom Danijelom Koletićem. Ubrzo nakon toga potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor sa izdavačkom kućom Croatia Records i 1995. objavljuje svoj prvi album Godine nestvarne. Album je vrlo dobro prošao kod publike, međutim Nina prvi veći uspeh beleži u duetu sa pevačicom Emilijom Kokić i pesmom „Ja sam vlak“.

Uspeh i dalja karijera

Nakon toga sledi vreme Ninine uspešne muzičke karijere, koja dolazi na vrhunac objavljivanjem albuma Personality iz 1997, za izdavačku kuću Zg Zoe Music. Album je najprodavaniji u godinama 1997. i 1998, a Nina sa njim osvaja dva Porina, i to za najbolje žensko vokalno izvođenje i za najbolji album pop i zabavne muzike. Takođe obrada pesme I’m so excited od američkog R&B sastava The Pointer Sisters, joj donosi i inostrani uspeh.

Nakon toga, 1999. objavljuje album Unique, na kojem se nalazi 13 kompozicija od kojih se dve pojavljuju u dve verzije, Woman in love u običnoj i remiks i „Po dobru ti me pamti“ u vokalnoj i instrumentalnoj.

Singlom Nek ti bude kao meni, Nina najavljuje svoj četvrti album pod nazivom Nina, koji izlazi 2000, pod oznakom Croatie Records. Materijal na albumu se sastoji od dvanaest pesama.

Album Nina donosi i drugi singl „Ako kažeš da me ne voliš“, za koji je snimljen i video-spot. 2003. objavljuje kompilaciju Collection i studijski album Ljubav. Album Ljubav sadrži trinaest pesama, od kojih su dve objavljene kao singlovi, Čarobno jutro (izvedena na takmičenju Dora) i Za dobre i loše dane.

Velikim solističkim koncertom koji je održala 14. februara 2005. (DAn zaljubljenih) u Domu sportova u Zagrebu, Nina je obeležila vrhunac svoje muzičke karijere. Koncert je bio i humanitarnog karaktera s kojim je Nina podržala akciju UNICEF-a za zbrinjavanje napuštene dece. Posebno za ovu priliku Nina je pripremila svoje stare hitove u novom aranžmanu, koje su obradili Ante Gelo i Darko Juranović.

Koncert je sniman i iste godine izlazi uživo album na dvostrukom CD-u, Ljubav za ljubav – Live, kojeg objavljuje izdavačka kuća Aquarius Records. Materijal se sastojao od 23 pjesme, koje su pokrile do tada čitavu Nininu muzičku karijeru.
U novembru 2007, izlazi njen sedmi studijski album simboličnog naziva 07. Nakon što je njen zadnji album Ljubav napunio vrhove svih Top lestvica, istim putem je krenuo i 07, kada se odmah po objavljivanju počeo puštati po svim radio-stanicama. Album je pripremala u londonskim muzičkim studijima.

Album otvara pesma „Kralj života moga“, koju u duetu izvodi sa romskom divom Ljiljanom Petrović – Buttler. Materijal sadrži još jedan duet, kojeg Nina izvodi sa Montellom Jordanom u pesmi „Ne dam te nikom“.

Nina Badrić je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2012 u Azerbejdžanu, a izvodila je pesmu “Nebo“.